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UNITED STATES OF AMERICA 

FEDERAL ENERGY REGULATORY COMMISSION 
 

 
Before Commissioners:  Norman C. Bay, Chairman; 
                                        Cheryl A. LaFleur, Tony Clark, 
                                        and Colette D. Honorable. 
 
Puget Sound Energy, Inc. Docket No.  EL10-71-002 

 
 

ORDER DENYING CLARIFICATION AND REHEARING 
 

(Issued May 19, 2016) 
 
1. On November 2, 2015, the Commission issued an order1 that granted, in part,    
and denied, in part, requests for clarification and denied a request for rehearing of the 
Commission’s February 16, 2012 order in this proceeding.2  In this order, we deny         
El Paso Electric Company’s (El Paso) December 2, 2015 request for clarification or,      
in the alternative, rehearing of the Rehearing Order. 

I. Background 

2. On June 4, 2010, Puget Sound Energy, Inc. (Puget) filed a petition for declaratory 
order (Puget Petition) requesting that the Commission find that locational exchanges3 of 

                                              
1 Puget Sound Energy, Inc., 153 FERC ¶ 61,131 (2015) (Rehearing Order). 

2 Puget Sound Energy, Inc., 138 FERC ¶ 61,121 (2012) (February 2012 Order). 

3 In the Puget Petition, Puget defined a locational exchange as follows: 

a pair of simultaneously arranged wholesale power transactions between the 
same counterparties in which party A sells electricity to party B at one 
location, and party B sells the same volume of electricity to party A at a 
different location with the same delivery period, but not necessarily at the 
same price.   

Puget Sound Energy, Inc., Petition for Declaratory Order and Request for Expedited 
Action, Docket No. EL10-71-000, at 1 (filed June 4, 2010). 
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electric power are permissible wholesale power transactions and not transmission 
transactions subject to an open access transmission tariff.  In the February 2012 Order, 
the Commission denied, in part, and granted, in part, the Puget Petition, finding that, 
when a simultaneous exchange transaction4 involves the marketing function of a public 
utility transmission provider, the public utility must seek prior approval from the 
Commission if the transaction involves its affiliated transmission provider’s system.5  
The Commission, therefore, denied the Puget Petition, in part, with regard to 
simultaneous exchange transactions involving the marketing function of a public utility 
transmission provider and its affiliated transmission provider’s system.   

3. In addition, the Commission granted the Puget Petition, in part, with regard to all 
other simultaneous exchange transactions, which the Commission concluded would not 
require prior Commission approval beyond the necessary authorization under section 205 
of the Federal Power Act6 for the sale for resale of electric energy.7  The Commission 
found that entities are permitted to engage in simultaneous exchanges without prior 
Commission approval, if such transactions do not include the marketing function of a 

                                              
4 Although Puget sought guidance on what it referred to as “locational exchanges,” 

the Commission stated that Puget’s focus on transactions with the same delivery period 
may unduly restrict the category of transactions relevant to the analysis of issues raised in 
the Puget Petition.  Accordingly, in the February 2012 Order, the Commission referred to  
“simultaneous exchanges” that involve overlapping delivery periods, and defined such 
transactions as follows: 

Simultaneous exchanges occur when a pair of simultaneously arranged (i.e., part 
of the same negotiations) wholesale power transactions between the same 
counterparties in which party A sells an electricity product to party B at one 
location and party B sells a similar electricity product to party A at a different 
location have an overlapping delivery period.  The simultaneous exchange is the 
overlapping portion (both in volume and delivery period) of these wholesale 
power transactions.  

February 2012 Order, 138 FERC ¶ 61,121 at P 12.  

5 Id. P 11.  The Commission noted that “[i]nvolvement of the transmission 
provider’s system means that one point of the simultaneous exchange is either within or 
on the border of the transmission provider’s system.”  Id. P 11 n.22.  

6 16 U.S.C. § 824d (2012). 

7 February 2012 Order, 138 FERC ¶ 61,121 at P 17. 
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transmission provider conducting simultaneous exchange transactions involving that 
transmission provider’s system.8 

4. On March 19, 2012, El Paso filed a request for clarification of the February 2012 
Order, asking the following: 

[w]hen the Commission states that “when the simultaneous 
exchange transaction . . . involves the marketing function of a 
public utility transmission provider” (emphasis added), is the 
Commission using the definition of “marketing function” set 
forth in the Standards of Conduct and codified at 18 C.F.R.   
§ 358.3(c), such that bundled retail sales are excluded?  In 
other words, if a public utility seeks to enter into a locational 
exchange for the purpose of making a bundled retail sale (and 
not for the purpose of engaging in “marketing functions” as 
defined in the Standards of Conduct), is prior Commission 
approval of the locational exchange necessary?[9] 

5. In the Rehearing Order, the Commission stated: 

Furthermore, we grant El Paso’s request for clarification as to 
whether the Commission uses the definition of “marketing 
function” set forth in the Standards of Conduct, 18 C.F.R.      
§ 358.3(c) when it refers to “marketing function” within the 
definition of simultaneous exchange transaction.  We note 
that the Commission recently stated that the “marketing 
function” term does refer to the definition in 18 C.F.R.           
§ 358.3.  Moreover, we grant El Paso’s request for 
clarification that prior approval is necessary where a public 
utility seeks to enter into a locational exchange for the 
purpose of making bundled retail sales, and not for the 
purpose of engaging in marketing functions, where the 
transaction involves a marketing function affiliate and 
affiliated transmission provider’s system.[10] 

                                              
8 Id. 

9 El Paso March 19, 2012 Request for Clarification at 1-2 (emphasis by El Paso). 

10 Rehearing Order, 153 FERC ¶ 61,131 at P 24 (citation omitted). 
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II. El Paso Request for Clarification or, in the Alternative, Rehearing 

6. El Paso argues that the Commission erred in directing that prior Commission 
approval is necessary where a public utility enters into a locational exchange for the 
purpose of making bundled retail sales.11  El Paso states that the directive is at odds with 
the grant of clarification in the Rehearing Order that the term, “marketing function” for 
purposes of the Commission’s locational exchange policy is the definition of “marketing 
function” found in the Standards of Conduct at 18 C.F.R. § 358.3.  El Paso also contends 
that this directive is an unexplained change from the Commission’s prior orders in this 
proceeding.12   

7. El Paso states that, with the first two sentences of paragraph 24 of the Rehearing 
Order, the logical result would be that prior approval would be unnecessary where a 
public utility seeks to enter into a locational exchange for the purpose of engaging in 
bundled retail sales, because section 358.3 specifically excludes bundled retail sales from 
the definition of marketing function.13  El Paso asserts that the Rehearing Order reads in 
reverse concluding that prior approval of a locational exchange is necessary when a 
public utility is engaging in bundled retail sales, which is a reversal of the Commission’s 
finding in the February 2012 Order.14  

8. El Paso states that the Commission may have inadvertently transposed the 
contents of the third sentence in paragraph 24 of the Rehearing Order.  El Paso states that, 
therefore, it requests further clarification and that the Commission issue an errata to the 
Rehearing Order to revise the last sentence of paragraph 24 to read as follows:  

. . . that prior approval is necessary where a public utility seeks to enter into a 
locational exchange for the purpose of engaging in marketing functions (and not 
for the purpose of engaging in bundled retail sales), where the transaction involves 
a marketing function affiliate and affiliated transmission provider’s system.[15] 

9. In the alternative, El Paso seeks rehearing of the Rehearing Order on the grounds 
that the use of the Standards of Conduct definition of “marketing function” excludes 
                                              

11 El Paso December 2, 2015 Request for Clarification at 1. 

12 Id. 

13 Id. at 3. 

14 Id. 

15 Id. at 3-4. 



Docket No. EL10-71-002        - 5 - 

bundled retail sales, and, therefore, that prior approval is unnecessary where a public 
utility seeks to enter into a locational exchange for the purpose of making bundled retail 
sales.16 

III. Discussion 

10. We deny El Paso’s request for the Commission to clarify the Rehearing Order and 
issue an errata to the third sentence of paragraph 24.  We also deny El Paso’s alternative 
request for rehearing.  However, to the extent that the Commission’s interpretation of and 
ruling on El Paso’s March 19, 2012 request for clarification was not sufficiently clear, or 
there is some misapprehension of the Commission’s findings with regard to when prior 
Commission approval is required for simultaneous exchange transactions, we further 
explain our rulings below. 

11. In the February 2012 Order, the Commission explained why a simultaneous 
exchange transaction involving the marketing function of a public utility transmission 
provider and its affiliated transmission provider’s system requires prior approval from the 
Commission.  The Commission expressed its concern that certain simultaneous 
exchanges may resemble transmission service because they involve a party placing power 
onto the power grid at one delivery point, and then, simultaneously receiving power at 
another delivery point, and, when such transactions involve the marketing function of a 
transmission provider, they may appear to enable the marketing function, in effect, to 
provide service on its transmission provider’s system without the reservation of service 
on that system.17  The Commission stated that a transmission provider’s marketing 
function has a unique relationship with the transmission provider that is governed by the 
Commission’s Standards of Conduct, which prohibit marketing function employees from 
conducting transmission functions18 and prohibit many types of communication between 
the transmission function employees and marketing function employees.19  The 
Commission also explained that, within these types of transactions, the marketing 
function of a transmission provider could utilize the complexity of simultaneous 
exchanges in effect to perform transmission functions, thus, circumventing Commission 
open access regulations.20  Therefore, we affirm that prior Commission approval is 
                                              

16 Id. at 4. 

17 February 2012 Order, 138 FERC ¶ 61,121 at P 13. 

18 18 C.F.R. § 358.5(b) (2015). 

19 Id.  See also 18 C.F.R. § 358.2(b) (2015). 

20 February 2012 Order, 138 FERC ¶ 61,121 at P 14. 
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necessary where a public utility seeks to enter into a simultaneous exchange transaction 
that involves the marketing function of a public utility transmission provider and the 
affiliated transmission provider’s system.   

12. We disagree with El Paso’s assertion that the Commission’s findings in the 
Rehearing Order means that prior Commission approval is not necessary where a public 
utility seeks to enter into a locational exchange for the purpose of making bundled retail 
sales.  When the Commission noted that it had recently stated that “marketing function” 
does refer to the definition in 18 C.F.R. § 358.3,21 the Commission did not intend for its 
statement to be read as not requiring prior Commission approval in any instance where a 
public utility seeks to enter into a simultaneous exchange transaction that involves the 
marketing function affiliate of a public utility transmission provider and the affiliated 
transmission provider’s system.22  To the extent that El Paso may have interpreted the 
Commission’s reference to the definition of “marketing function” in 18 C.F.R. § 358.3 as 
excluding from the Commission’s prior approval requirement a simultaneous exchange 
transaction entered into for the purpose of making bundled retail sales and that involves 
the marketing function of a public utility transmission provider and the affiliated 
transmission provider’s system, we affirm that is not the case.  Where a public utility 
seeks to enter into a simultaneous exchange transaction that involves the marketing 
function affiliate of a public utility transmission provider and the affiliated transmission 
provider’s system, even if the purpose of that transaction is for bundled retail sales, we 
find that Commission prior approval is required due to the same concerns we identified in 
the Rehearing Order—that is, there is the potential that the affiliated entities may 
circumvent the Commission’s open access regulations through these transactions.  
Accordingly, we deny rehearing. 

The Commission orders: 

(A) El Paso’s request for clarification is hereby denied, as discussed in the body 
of this order. 

 
                                              

21 Rehearing Order, 153 FERC ¶ 61,131 at P 24 (citing Cheyenne Light, Fuel and 
Power Co., 143 FERC ¶ 61,113, at P 14 & n.8 (2013)). 

22 In the Rehearing Order, the Commission cited to Cheyenne Light, Fuel and 
Power Co., 143 FERC ¶ 61,113, where the Commission found that a proposed 
transaction was a simultaneous exchange transaction that required prior Commission 
authorization but, based on the specific information provided by the applicant utility, the 
proposed transaction did not raise the types of open access transmission service concerns 
that were described in the February 2012 Order. 
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(B) El Paso’s alternative request for rehearing is hereby denied, as discussed in 
the body of this order. 
 
By the Commission. 
 
( S E A L ) 
 
 
 
 

Kimberly D. Bose, 
Secretary. 
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