

FERC – Office of Energy Projects Division of Hydropower Administration and Compliance

## NOXIOUS PLANTS WORKSHOP

*FINAL* Agenda (June 7, 2005)

Woldumar Nature Center 5739 Old Lansing Road Lansing, Michigan 48917 (517) 322-0030

9:15 AM	Arrival and Sign-in (Workshop Moderator, <i>Isis Johnson</i> , FERC Staff)		
9:20 AM	Welcome; Workshop Objectives; Participant Introductions ( <i>TJ LoVullo</i> , FERC Staff)		
9:30 AM	FERC Statistics on Required Noxious Plants Plans (Andrea Shriver, FERC Staff)		
9:45 AM	Technical Experts on Noxious Plants: a. <i>Al Confrancesco</i> , ANS-Task Force "Title - TBA" (15 min)		
10:00 AM	b. <i>Emily Finnell</i> , MDEQ "Michigan's Invasive Species Management Plan"(15 min)		
10:15 AM	c. <i>Richard Hobrla</i> , MDEQ "The MDEQ's Aquatic Nuisance Control Program" (20 min)		

10:35 AM - 10:50 AM - Break # 1 - (15 min)

**10:50 AM** Licensees on Monitoring Methods & Results at FERC Projects: *Jim Bernier with Dr. Gary Dawson* 

Consumers	Energy	Company	Projects	(30  min)
Consumers	Linergy	Company	Trojecto	(30  mm)

11:20 AM	Any additional Questions and Answers from the morning session (10 min)			
11:30 PM –	12:45 PM	LUNCH – (all parties on their own)		
12:45 PM	Licensees on Control Methods at FERC Projects: Jamie Nuthals Upper Peninsula Power Company Projects (30 min)			
1:15 PM	-	lists Speak on Noxious Plants: <i>Doug Landis</i> , MSU "Piogontrol of Purple loogestrife" (20 min)		
1:45 PM	b. <i>Jo</i>	"Biocontrol of Purple loosestrife" (30 min) <i>hn Skogerboe</i> , Corps Plant Specialist "Title - TBA" (20 min)		
2:05 PM	c. <i>Da</i>	<i>Sug Pearsall</i> , Michigan Chapter of Nature Conservancy "Conservancy's Approach to Managing Invasives" (20 min)		
2:25 PM	d. <i>Ni</i>	<i>ck Schmal</i> , FS Coordinator "Aquatic Invasives, Hydropower Relicensing, & Eastern National Forests Program" (20 min)		
2:45 PM	e. Ha	<i>ward Wandell</i> , MSU "Identification, Monitoring & Control of Eurasian water milfoil" (20 min)		

- **3:05 PM 3:15 PM Break #**2 (10 min)
- **3:15 PM** FERC's Plan Review and Modification Process and Q&A (*CarLisa Linton*, FERC Staff)
- **3:40 PM** Open Panel Discussion where all Licensees can elaborate on their most cost effective and successful control/elimination techniques.

Licensees on Panel: TBA Other Specialists (*tentative*) include: Jessica Mistak, MDNR Carol Swinehart, MSU Pat Grant, FERC Chicago Regional Office CarLisa Linton, FERC Panel Moderator

4:30 PM Workshop Wrap-up (*TJ LoVullo*, FERC Staff)