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UNITED STATES OF AMERICA 

FEDERAL ENERGY REGULATORY COMMISSION 
 

Before Commissioners:  Joseph T. Kelliher, Chairman; 
                                        Suedeen G. Kelly, Marc Spitzer, 
                                        Philip D. Moeller, and Jon Wellinghoff. 
 
Duquesne Light Company        Docket No.  ER08-194-000  
 

ORDER ON MOTION FOR 
EMERGENCY CLARIFICATION 

 
(Issued April 18, 2008) 

 
1. On March 18, 2008, the PJM Power Providers Group (P3) filed a request for 
emergency clarification regarding the treatment of capacity resources in the PJM 
Interconnection, L.L.C. (PJM) May 2008 Base Residual Action, as affected by the 
withdrawal request addressed by the Commission in this proceeding on January 17, 
2008.1  P3 requests clarification that given the authorizations granted to the Duquesne 
Light Company (Duquesne) regarding the removal of the Duquesne zone load from the 
May 2008 auction, capacity resources located in the Duquesne zone must be treated as 
external to PJM for purposes of the May 2008 auction.  For the reasons discussed below, 
we will provide clarification regarding the treatment of capacity resources in the 
Duquesne zone.  We find that the Duquesne zone capacity resources must be treated as 
external for the purposes of the May 2008 auction.  However, we also find that when 
requested PJM may enter into point-to-point transmission service arrangements with the 
Duquesne zone generators satisfying the requirements applicable to the 2011-12 delivery 
year. 

Background 

2. In the January 17 Order, the Commission addressed Duquesne’s conditional 
request to withdraw from the PJM regional transmission organization (RTO).  The 
Commission found that Duquesne will satisfy the relevant withdrawal requirements set 

                                              
1 Duquesne Light Company, 122 FERC ¶ 61,039 (2008) (January 17 Order).  The 

Base Residual Auction is utilized by PJM to secure the forward commitment of capacity 
resources and transmission upgrades as necessary.  It is a feature of PJM’s Reliability 
Pricing Model (RPM).  See PJM Open Access Transmission Tariff (OATT) at 
Attachment DD. 



Docket No. ER08-194-000 2 

forth in PJM’s operating agreements, subject to conditions.  With respect to Duquesne’s 
capacity procurement obligations, the Commission held that, subject to submission of 
Duquesne’s written commitment to withdraw from PJM prior to the delivery year 
applicable to the May 2008 auction (i.e., prior to the 2011-12 delivery year), PJM must 
remove the Duquesne zone load in its entirety from the May 2008 auction.2  The   
January 17 Order did not otherwise address the implications of this withdrawal as it 
relates to the eligibility of capacity resources located in the Duquesne zone to participate 
in the May 2008 auction (or subsequent auctions). 

3. P3, in its emergency motion, states that these issues were addressed in part by 
PJM, on February 26, 2008, in a notice provided by PJM to its stakeholders.  P3 states 
that in its notice, PJM clarified that, given the withdrawal of the Duquesne zone load 
from the May 2008 auction, the RPM “must offer” requirement, under section 6.6 of 
Attachment DD of the PJM OATT, would not apply for this auction to Duquesne zone 
capacity resources.3  P3 states that PJM further clarified that absent an effective 
Duquesne withdrawal date approved by the Commission, these same Duquesne zone 
capacity resources cannot, as of this time, be treated as “external” to PJM and will 
therefore continue to be listed as PJM Duquesne zone resources.4 

                                              

                    (continued…) 

2 Id. P 142.  Duquesne submitted its notice, as required, on February 1, 2008 and 
PJM, in response, has removed the load at issue – approximately 3000 MW of capacity. 

3 Attachment DD, section 6.6. states, in relevant part, that “[t]o avoid application 
of subsection (d) [addressing the consequences applicable to capacity not offered into the 
auction], all Unforced Capacity of all existing Generation Capacity Resources located in 
the PJM Region shall be offered (which may include submission as Self-Supply) in the 
Base Residual Auction for each Delivery Year, where Unforced Capacity is determined 
using an EFORd less than or equal to the EFORd for the 12 months ending on the 
September 30 that last precedes the submission of such offers.”   

4 PJM’s notice stated, in its entirety, as follows: 

The must offer requirement does not apply to the [Duquesne] zone 
resources included in the resource list because the Duquesne Zone load has 
been removed from the auction model.  However, the units remain on the 
list because an official withdrawal date for Duquesne has not yet been 
approved by [the Commission], and as such the transmission and other 
requirements that would be required of external resources do not yet apply 
to the Duquesne zone generators.  PJM will update the resource list 
appropriately when final disposition of the Duquesne withdrawal from PJM 
occurs. 



Docket No. ER08-194-000 3 

4. P3 seeks clarification that in the May 2008 auction capacity resources located in 
the Duquesne zone will be treated as external to PJM, subject to all such requirements as 
apply to such resources.  P3 argues that this characterization is consistent with PJM’s 
clarification that the “must offer” requirement does not apply to these resources.   

5. P3 also asserts that this treatment is consistent with PJM’s RPM protocols.  First, 
P3 relies on Attachment DD, section 5.5 of the PJM OATT (addressing eligibility for 
participation in PJM’s RPM auctions).  Section 5.5 specifies that capacity resources are 
required to satisfy the requirements of the Reliability Assurance Agreement Among Load 
Serving Entities in the PJM Region (RA Agreement) regarding both capability (see RA 
Agreement at schedule 9) and deliverability (see RA Agreement at schedule 10).  P3 adds 
that under schedule 10, deliverability is addressed with respect to both internal and 
external resources.  Deliverability for internal resources may be established by obtaining 
or providing for PJM network service or for PJM firm point-to-point service, while 
external resources, i.e., resources located outside the metered boundaries of PJM, may 
establish deliverability by way of a firm transmission service.  In addition, P3 argues that 
under PJM Manual 18, at p. 29, an external resource is required to identify its intended 
available transfer capability (ATC) path into PJM. 

6. P3 argues that it is logically inconsistent to assume that the Duquesne load will 
have departed by June 1, 2011, but capacity resources located within Duquesne’s control 
area will remain internal.  P3 further argues that this imbalance will also give rise to 
market distortions.  P3 suggests that because the Midwest Independent Transmission 
System Operator (Midwest ISO) has not posted an ATC path indicating what, if any, 
ATC will be available to deliver Duquesne zone generation during the 2011-12 delivery 
year, there can be no assurance that Duquesne zone capacity will be available to meet 
PJM’s reliability needs in 2011-12. 

Notice of P3’s Motion and Answers 

7. Notice of P3’s motion was published in the Federal Register with interventions 
and protests due on or before March 26, 2008.5  Answers were timely filed by PJM,  

                                                                                                                                                  
 

See http://www.pjm.com/markets/rpm/downloads/rpm-resource-model-2011-
2012.xls. 
 

5 73 Fed. Reg. 16,667 (2008). 

http://www.pjm.com/markets/rpm/downloads/rpm-resource-model-2011-2012.xls
http://www.pjm.com/markets/rpm/downloads/rpm-resource-model-2011-2012.xls
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FirstEnergy Service Company (FirstEnergy), Reliant Energy, Inc. (Reliant), and 
Allegheny Energy Companies (Allegheny).6

8. PJM disagrees with P3’s assumption that the point-to-point transmission rights 
required by the Duquesne zone capacity resources in order to qualify as external 
resources for the May 2008 auction can only be acquired from the Midwest ISO.  PJM 
submits that it can provide these rights.  Specifically, PJM asserts that under its existing 
tariff authority the Duquesne zone generators should be permitted to participate in the 
May 2008 auction as internal resources while satisfying the requirements for external 
resources on a contingency basis.  To accomplish this objective, PJM proposes that the 
Duquesne zone generators be permitted to reserve firm point-to-point service from PJM 
parallel to the network service that they are currently relying on to supply generation to 
load.  PJM notes that it has developed this option in conjunction with the Duquesne zone 
generators. 

9. PJM notes that if it grants requests for firm point-to-point transmission service in 
the Duquesne zone to the Duquesne zone generators, this service would presumably 
convert in the process of Duquesne’s migration to the Midwest ISO, consistent with 
Commission precedent.7  PJM adds that it could grant this service without performing 
any reliability studies because no usage of the system would be contemplated beyond the 
current usage.      

10. PJM notes that, alternatively, the Commission could make a determination, here, 
that network service held by transmission customers automatically includes conversion to 
firm point-to-point for generation resources that have been the historic beneficiaries of 
pre-transition network service.  PJM asserts that this approach would yield the same 
result described above with less administrative burden to PJM or the Midwest ISO and 
less administrative and potential financial burden to the affected generation resources. 

11. FirstEnergy and Reliant (both of whom are Duquesne zone generators) argue that 
P3’s motion should be denied.  Reliant argues that PJM has appropriately treated the 
Duquesne zone capacity resources as internal resources for purposes of the May 2008 

                                              
6 Each of the respondents was previously granted intervention status in this 

proceeding. 

7 PJM answer at 2, citing Regional Transmission Organizations, Order No. 2000, 
65 Fed. Reg. 809 (2000), FERC Stats. & Regs. ¶ 31,089, at p. 31,205 (1999), order on 
reh'g, Order No. 2000-A, 65 Fed. Reg. 12,088 (2000), FERC Stats. & Regs. ¶ 31,092 
(2000), aff'd, Public Utility District No. 1 of Snohomish County, Washington v. FERC, 
272 F.3d 607 (D.C. Cir. 2001). 
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auction because, by contrast, external resources are described under schedule 10 of the 
RA Agreement as resources “located outside the metered boundaries of the PJM Region.”  
FirstEnergy concurs, noting that any generation currently committed to the PJM market 
will be within PJM when the May 2008 auction takes place.  FirstEnergy asserts that the 
transmission rights relied upon to deliver this capacity will have the guarantee of 
comparable transmission rights sufficient to remain deliverable to these markets in the 
2011-12 delivery year.   

12. FirstEnergy and Reliant assert that imposing the requirements of an external 
resource on their generation would effectively exclude them from participating in the 
May auction.  FirstEnergy and Reliant argue that this is so because until Duquesne 
actually withdraws from PJM there is no external transmission provider from whom 
Duquesne zone generators can obtain confirmation of the necessary firm point-to-point 
transmission service or ATC path.  FirstEnergy and Reliant conclude that P3’s motion is 
motivated only by its desire to drive up prices in the May auction by excluding Duquesne 
zone generation from the May 2008 auction. 

13. Allegheny, in its answer, addresses issues arising following Duquesne’s 
withdrawal from PJM.8 

14. Answers to answers were submitted on March 26, 2008, by PPL Companies (PPL) 
and Exelon Corporation (Exelon), on April 1, 2008, by P3, on April 4, 2008, by Exelon, 
and on April 7, 2008, by Reliant.  Rule 213(a) of the Commission’s Rules of Practice and 
Procedure, 18 C.F.R. § 385.213(a) (2007), prohibits an answer to an answer unless 
otherwise permitted by the decisional authority.  We are not persuaded to accept PPL’s, 
Exelon’s, P3’s, or Reliant’s answers and therefore reject them. 

Discussion 

15. We agree with P3 that the Duquesne zone capacity resources, relative to the     
May 2008 auction, are external resources.  However, for the reasons discussed below, we 
also find that when requested, PJM may enter into point-to-point transmission service 
arrangements with the Duquesne zone generators satisfying the requirements applicable 
to the 2011-12 delivery year.   

16. In the January 17 Order, the Commission found that if Duquesne committed to 
withdraw from PJM prior to the 2011-12 delivery year, the Duquesne zone would not be 

                                              
8 These issues are not before us here, i.e., this order addresses only issues 

applicable to the May 2008 auction and the pre-Duquesne/Midwest ISO integration 
conditions under which it will be held. 
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included in the auction for that year.9  Duquesne filed its written commitment to 
withdraw on February 1, 2008.  Consequently, capacity will not be acquired for the 
Duquesne zone in the May 2008 auction. 

17. Under schedule 10 of the RA Agreement, capacity resources, whether internal or 
external, are required to satisfy a deliverability requirement: 

Generation Capacity Resources must be deliverable, consistent with a loss 
of load expectation as specified by the Reliability Principles and Standards, 
to the total system load, including portion(s) of the system in the PJM 
Region that may have a capacity deficiency at any time.  Deliverability 
shall be demonstrated by either obtaining or providing for Network 
Transmission Service or Firm Point-To-Point Transmission Service within 
the PJM Region such that each Generation Capacity Resource is either a 
Network Resource or a Point of Receipt, respectively.  In addition, for 
Generation Capacity Resources located outside the metered boundaries of 
the PJM Region that are used to meet an Unforced Capacity Obligation, the 
capacity and energy of such Generation Capacity Resources must be 
delivered to the metered boundaries of the PJM Region through firm 
transmission service. 

 

Schedule 10 does not expressly address the status of generators that may be located 
within PJM, as of the auction date, but outside PJM as of the delivery year.  Nonetheless, 
we find that the logical interpretation of this provision, under the circumstances presented 
here, is to treat generators in the Duquesne zone as external resources for the 2011-12 
delivery year.  In fact, Duquesne has committed to withdraw from PJM as of this delivery 
year. 

18. Schedule 10 requires that external resources have firm transmission service to the 
metered boundaries of the PJM region.  Schedule 10, however, does not specify whether 
such transmission service is a prerequisite for bidding into the RPM auction.  Under the 
circumstances presented here, we view this requirement as applicable to the delivery 
year, not as a prerequisite for bidding into the auction.10  This interpretation is also 

                                              
9 January 17 Order, 122 FERC ¶ 61,039 at P 142. 

10 PJM’s Manual and training manuals provide support for this interpretation, 
requiring external generators to acquire the requisite firm transmission service by the start 
of the delivery year.  See PJM’s Manual 18 at pp. 29-30; PJM’s Training Manual, 
http://www.pjm.com/services/training/downloads/rpm-overview-demand-and-supply.pdf. 

http://www.pjm.com/services/training/downloads/rpm-overview-demand-and-supply.pdf
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consistent with other provisions included in PJM’s RPM protocols, which also are based 
on the satisfaction of requirements for the delivery year.11 

19. We also understand that the Duquesne zone generators may require some 
assurance prior to the conduct of the May 2008 auction that they will be able to obtain 
firm transmission service to the border of PJM.  PJM is the current administrator of the 
OATT for the Duquesne zone and its tariff requires that it sell firm point-to-point 
service.12  Order Nos. 888 and 890 also require transmission providers to offer firm 
point-to-point service with a future reservation date.13  Therefore, we agree with PJM that 
it has the tariff authority to contract for firm point-to-point service for the 2011-12 
delivery year for those generators that wish to contract for such service prior to the May 
2008 auction.  Based on Commission precedent and policy, these contracts must be 
honored with respect to any arrangements that Duquesne makes for providing service 
after it leaves PJM.14  Should Duquesne join the Midwest ISO, the Midwest ISO has 
already indicated its willingness to honor such contracts.15  

                                              
11 See, e.g., PJM OATT, Attachment DD at section 8.1(c). 

12 See PJM OATT at article II. 

13 See PacifiCorp., 98 FERC ¶ 61,224, at 61,883, order on reh’g, 99 FERC           
¶ 61,259, at 62,120 (2002). 

14 See, e.g., PJM Interconnection, L.L.C., 109 FERC ¶ 61,299 (2004) (finding that 
the integration of a utility into an RTO does not constitute a sufficient basis for 
abrogating a pre-existing service agreement, provided that the customer continues to 
receive service commensurate with the service to which it is entitled under [its] 
contract.). 

15 See Reliant December 4, 2007 protest at Attachment C (Midwest ISO letter to 
Orion Power Midwest, L.P., dated Nov. 20, 2007). 
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The Commission orders: 

 Clarification is hereby provided, as discussed in the body of this order. 

By the Commission. 
 
( S E A L ) 
 
 
 
 
  
                                                                             Kimberly D. Bose, 
                                                                                     Secretary. 
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